Osiedle Norweskie – nowa inwestycja Firmus Group w Koszalinie
Firmus Group, norweski deweloper inwestujący w Mielnie i okolicy, wybuduje w Koszalinie pierwsze zamknięte osiedle domów jednorodzinnych. 48 domów powstanie w dzielnicy Jamno. Budynki zostaną zrealizowane według 4 różnych projektów: Alesund, Bergen, Oslo i Trondheim. Nabywcy nieruchomości w ramach poszczególnych etapów budowy będą wprowadzać się do domów z urządzoną docelowo zielenią i zapewnionym wygodnym dojazdem oraz pełną infrastrukturą części wspólnych osiedla.
2016-09-19, 09:45

Osiedle Norweskie powstaje w wyjątkowej lokalizacji, blisko jeziora Jamno. Relaksujące otoczenie przyrody, świeże powietrze i bliskość rekreacyjnych terenów, to idealne miejsce dla rodzin z dziećmi i miłośników aktywnego wypoczynku. Na kameralnym osiedlu wymarzony dom znajdą osoby, które pragną uciec od zgiełku miasta i odpocząć po pracy we własnym ogrodzie. Osiedle Norweskie, choć zlokalizowane na północy Koszalina, będzie wzorcowo skomunikowane z pozostałymi częściami miasta.

W ramach inwestycji powstanie 48 wolnostojących domów jednorodzinnych o zróżnicowanej powierzchni i na zróżnicowanych działkach. Deweloper oferuje budynki zrealizowane według 4 różnych projektów: Alesund (125,72 mkw.), Bergen (136,34 mkw.), Oslo (152,12 mkw.) i Trondheim (178,70 mkw.) – ich nazwy nawiązują do nazw norweskich miast. Domy powstaną na działkach o wielkości od 650 mkw. do 1200 mkw. Wszystkie będą doskonale doświetlone, ustalone na osi wschód-zachód, tak by wykorzystać obecność słońca do maksimum.

„Domy, zarówno swoim wyglądem, jak i nazwami poszczególnych projektów, nawiązują do Skandynawii i samej Norwegii. Nawiązań jest więcej, na pewno jednym z nich jest dominujący klimat estetyczny osiedla, doskonale wyważona wielkość budynków, idealny ład w przestrzeni oraz  pastelowe kolory elewacji, którą dopełniają lekko kontrastujące z nią ciemne dachy zaakcentowane drewnem. Tak zaprojektowane osiedle to kompozycja, która harmonijnie wpisuje się w otoczenie, dając przyszłym mieszkańcom poczucie uporządkowania i spokoju.” – mówi Cezary Kulesza z Firmus Group.

Nabywcy nieruchomości w ramach poszczególnych etapów budowy będą wprowadzać się do domów z urządzoną docelowo zielenią i zapewnionym wygodnym dojazdem oraz pełną infrastrukturą terenów wspólnych.

Osiedle Norweskie zostało zaprojektowane przez Adama Spychalskiego z koszalińskiej pracowni SAM Architekci. Generalnym wykonawcą jest znana lokalna firma Ekowodrol, z którą Firmus Group współpracował przy realizacji wcześniejszych projektów w Mielnie. Za wykonanie części wspólnych odpowiedzialna jest firma Tebra. Osiedle Norweskie będzie powstawało etapami. W ramach I  etapu powstaną 3 domy według projektu Alesund, 1 dom Bergen i 2 domy Oslo. Ich zakończenie planowane jest na wczesną wiosnę 2017 roku.

Marika Żołądek-Banaś